Monday, July 26, 2010

Гвинтівки Класу Маузер Для Потреб Спортового Товариства

Під час придбання гвинтівок для стрілецького вишколу, кандидат до товариства обов'язково зіткнеться з величезним асортиментом гвинтівок з родини Маузера й ще більшим розкидом цін на них.  Мета цієї статті допомогти у виборі гвинтівки як інструмента з розрахунком на ринок у З'єднаних Державах Америки та Канаді.  Стаття не розрахована на Західну Європу й Україну де ситуація відрізняється іноді досить радикально. Також стаття не ставить метою рекомендації гвинтівок згідно їх колекційної вартості. Як казала одна студентка купуючи біломор-канал замість мальборо: "я курю а не випендрююсь". Якість гвинтівки розглядатиметься з боку стану люфи, затворного механізму, дерева прикладу й запасних частин.
На даний момент в Америці можна відносно спокійно придбати наступні типи маузерів (надалі усі карабіни що мають тотожний механізм іменуватимемо так)
 Добре прилизаний К98 від Мітчела

Карабін К98. Цей тип є найскандальнішим у плані торгівлі через фетиш американців до Третього Райху та свастик. Ціна на нього коливається від 200 доларів до 5000 і вище. Робочий стан карабіну хоч і має вплив на ціну, але зовсім не так як походження карабіну та наявність оригінальної комплектації.  Існують оригінальні карабіни К98, що залишилися на складах Німеччини по війні й звідти потрапили на захід. Вони найдорожчі й через те підробляються нещадно.  Кілька років том компанія Mitchell's Mausers влипла у негарну історію, коли кілька покупців побачили дивні номери на тих рушницях, де їх не мало бути. Піднявся страшний шум, при тому рушниці були в доброму стані. Однак, ліва "свастика" підпортила справу. Карабіни виявилися переробками з інших зразків.  Зрештою можна й знайти непоганий зразок, однак ціни зачасту неадекватні.
Карабін К98 RC.  Нічим не відрізняється від згаданого вище К98. Скорочення RC означає Russian Capture. Ці гвинтівки були взяті як трофей совітами по війні, після чого їх розібрали, переворонили й зібрали переважно з "чужими" затворами, що знищило їх колекційно вартість, однак не відобразилося на якості. Окрім того, совіти вважали. що шомпол й деякі інші деталі на зразок залізної підошви прикладу не є необхідними й пустили все це на переплавку.  Ці частини можна окремо придбати, коштують вони не багато. Маузери RC були даровані різним молодшим братам з соціалістичного табору, як то Вьєт-Нам і т.д.  Сам карабін якісний рівно на стільки, на скільки його довбав минулий господар. Здебільшого ранні зразки виконані з ліпшого металу і збереглися на диво ліпше. Приклад за звичай композитний, тобто з фанери.  Ціна десь від 220 доларів.
Карабін К98 трофейний Югославський. Те саме що й RC, але з шомполом та іншими деталями й вибитим гербом СФРЮ на затворі. Дерево може бути іноді замінене не на фанеру. Ціна та сама що й у RC, якість теж.
 набір М48 від Мітчела

Карабін М48. Виробництво СФРЮ. Багато хто їх не любить, бо затвори не у всіх воронені й у більшості прямі, а не зігнуті.  Снобізм! Ці маузери повоєнної збірки тотожні по якості К98 німецького виробництва часу війни й здебільшого зроблені на тих самих станках. Інколи з ліпшого металу. Ціна від 135 доларів.  Приклад горіховий, або композит. Невелика деталь: якщо модель військового маузера кінчається на "8" то заднє кріплення ременю йде через боковий отвір у прикладі. Переднє кріплення існує у кількох варіантах.
 штамп арсеналів СФРЮ

Карабін М48А. Брат карабіну М48, але на відміну від останнього, затворна рама не виточена у токарний спосіб, а пресована. Це робить механізм більш грубуватим при стрільбі, але на міткості карабіну не відображається. Ціна від 125 доларів. Існують ще M48B та M48BО. Трапляються не часто, більш менш те саме що й M48А, хіба більше штампованих деталів. Приклад горіховий, або композит.
 М24, переробка з довоєнного арсеналу. 
(Зверніть увагу на форму затвора й передню верхню частину ложа)

Карабін M24, M24/47 та M24/52. Переробки з довоєнної продукції Королівства Югославія, докомплектаціі та переробки з чеських маузерів VZ 24 (див нижче). Ціна й якість така сама як і в М48. Приклад горіховий, або композит.
VZ-24 від ділера АІМ горіховий приклад

Карабін VZ 24 8ММ. За станом й якістю більш менш ролс-ройс серед карабінів. Приклад горіховий. Затвор не гнутий. Стан вороніння зазвичай не поганий. По міткості переважно дає прикурити усім маузерам окрім "маузерів-целок" довоєнного німецького виробництва, що добре збереглися й коштують від тисячі доларів. VZ 24 коштує коло 200 доларів. При бажанні можна здати затвор до майстра аби вигнув, а потім самому дремелем забрати зайве дерево з прикладу. Багато хто так і робить.  Вищим шиком є вибитий чехословацький довоєнний герб на затворній рамі, але зазвичай він спиляний совітами по війні. 
 рідкісний на сьогодні герб старих чеських арсеналів
(саме такими гвинтівками були озброєні жовніри Карпатської Січі)

Усі карабіни  M24, M24/47,  M24/52 та VZ 24 мають характерну верхню частину руків'я, що довша від зразків К98 та М48. На якість не впливає, можна замінити для естетики при невеликім "майструванні".  Існують ще турецькі, персидські, сіамські К98 роблені як у Німеччині так і в Чехах. Коштують вони дорожче, хоча не завжди набагато. Якість тотожна К98.

Увага! Наступні маузери не підходять для вжитку товаристві:
Шведські маузери М38, М41, М96 та інші. Гвинтівка ця чудової якості, хоча й не дешева, однак калібр 6.5 x 55мм не є спільний з маузерами зразка К98, що вживають калібр 8мм.  Та й набої не з дешевих теж.
Усі маузери що йдуть з Португалії, Іспанії та Південної Америки (нпр. Чілі, чи Аргентина).  Серед них може бути так званий "7-ми міліметровий маузер"  зразка VZ-24.  Ці рушниці зазвичай коштують дуже дешево, однак бачили не один світ й добряче покалічені. Сьомий калібр не надається на конверсію, а усі переробки на популярний 38 калібр НАТО є досить небезпечною авантюрою через сильний кумулятивний заряд цього набою.  Перероблення затворної рами й люфи можливе, але це досить дорога забава.
Чілійський маузер 308-го калібру віком понад 100 років. 
(Єдиним плюсом цього вундерваффе є вільний продаж без жадного дозволу чи ліцензії)
Для тих хто хоче випендритися й показати висший пілотаж маузерної родини є "нащадок" М98 від знаменитого Mauser Jagdwaffen GmbH  у партнерстві з не менш знаним SIG Sauer. Він виробляється у Німеччині на будь-який калібр і приклад ну й звичайно відповідно коштує. Однак, що в цьому світі може спинити справжнє кохання?
 $6,000-8,000

1 comment:

  1. Здравствуйте, я Хелена Хуліо з Еквадору, я хочу поговорити про службу фінансування Le_Meridian на цю тему. Фінансова служба Le_Meridian надає мені фінансову підтримку, коли весь банк у моєму місті відмовився від мого прохання надати мені кредит у розмірі 500 000,00 доларів США, я спробував усе, що я міг отримати позику в своїх банках тут, в Еквадорі, але всі вони відмовили мене, тому що мій кредит був низьким, але з божою благодаттю я дізнався про Le_Meridian, тому я вирішив спробувати подати заявку на позику. Бог бажає, щоб вони дали мені кредит у розмірі 500,000.00 доларів США про позику, яку мої банки тут, в Еквадорі, відхилили мене, це було дуже приємно робити з ними бізнес, і зараз мій бізнес проходить добре. Ось контактна електронна пошта / WhatsApp, що фінансується Le_Meridian, якщо Ви бажаєте отримати позику від них.Email:lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.comWhatsApp Контакт: 1-989-394-3740.

    ReplyDelete